Wat is een VOIP-gateway

VOIP is een manier om via een IP netwerk spraak te transporteren. Het is de afkorting van Voice over IP. Met behulp van VOIP is het voor twee partijen mogelijk om met elkaar te communiceren over een afstand. Het wordt steeds populairder en men kan het vergelijken met het traditionele bellen, alleen dan met de computer.

Een gateway is een apparaat wat data converteert zodat het gebruikt kan worden voor een ander netwerk. In het geval van VOIP vertaalt het in feite het telefoonverkeer naar IP zodat het over het datanetwerk kan worden getransporteerd.

Hoe werkt een VOIP-gateway

Zoals gezegd is een VOIP-gateway een apparaat dat gegevens kan converteren zodat het over een ander netwerk kan worden getransporteerd. Dit is voor VOIP natuurlijk ideaal omdat het zorgt voor de mogelijkheid dat een gewone telefoon kan worden aangesloten op een IP netwerk.

Dankzij de VOIP-gateway is het VOIP bellen ook beschikbaar geworden voor het normale publiek. Deze gebruikers maken gewoon gebruik van een computer waar ze met behulp van een microfoon en een koptelefoon kunnen praten met andere gebruikers.

Om het signaal van de ene naar de andere gebruiken te krijgen converteert de VOIP gateway het signaal zodat het kan worden getransporteerd over het IP netwerk. Als het de andere gebruiker heeft bereikt zorgt eenzelfde VOIP gateway er weer voor dat dit signaal weer terug wordt geconverteerd zodat de computer het signaal aan de gebruiker kan doorgeven.