Wat is VoIP bellen?

VoIP is de afkorting van Voice over IP en is een manier om via een IP netwerk met elkaar te communiceren via spraak. Hiermee kan iemand dus ergens iets inspreken en via een IP netwerk transporteren naar iemand anders waardoor een communicatie ontstaat.

VoIP wordt dan ook erg veel gebruikt om met elkaar te bellen. Vaak is deze manier van bellen namelijk niet alleen erg handig maar veelal ook gratis, mits je naar iemand anders belt die gebruik maakt van VoIP.

De ontwikkeling van VoIP bellen

VoIP bellen vindt zijn oorsprong al geruime tijd geleden. De eerste keer dat er stemmen verzonden werden via IP was namelijk al in 1973. Uiteraard duurde het nog geruime tijd voordat het ook daadwerkelijk mogelijk was om met elkaar te communiceren.

Pas in 1996 sloeg het bellen via VoIP echt aan, met de komst van een programma dat de gebruiksvriendelijkheid van VoIP bellen ten goede kwam. Enkele jaren later werd er inderdaad al op grote schaal gebruik gemaakt van VoIP.

De kwaliteit is ook met de jaren verbeterd. Waar in het begin de kwaliteit nog ver te zoeken was is deze tegenwoordig goed te noemen, ook over grote afstanden. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de kwaliteit het nog steeds niet haalt bij het gewone mobiele bellen.

Wat zijn de toepassingen van VoIP bellen

Consumenten gebruiken VoIP bellen massaal om eenvoudig te kunnen communiceren met vrienden en familieleden. Niet alleen binnen Nederland maar ook als deze vrienden of familieleden in het buitenland. Het is een erg goedkope manier om zo toch nog contact te houden.

Voor het gebruiken van VoIP bellen dien je in het bezit te zijn van software die het bellen via IP mogelijk maakt. Hiervoor kun je onder andere onderstaande programma’s gebruiken:

  • Voipbuster
  • Google Talk
  • Skype
  • Windows Live Messenger