Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over IP en is een manier om spraak te transporteren over een IP netwerk. Dit houdt in dat iemand ergens in in kan spreken en dat dit via een IP netwerk naar iemand anders kan worden getransporteerd zodat deze persoon kan horen wat de andere persoon heeft gezegd.

Met VoIP zijn mensen dus in staat om met elkaar te communiceren en het kan dan ook worden gebruikt om elkaar te bellen op een datanetwerk.

De ontwikkeling van VoIP

Al in 1973 werden er stemmen verzonden via IP en was er in principe dus al sprake van VoIP. Het duurder echter even voordat deze technologie ook daadwerkelijk beschikbaar was voor de gebruikers die hierop moesten wachten tot ongeveer 1980.

Er werd destijds echter nog weinig gebruik gemaakt van VoIP. Toen in 1996 een programma op markt kwam voor VoIP werd het echter een stuk meer gebruikt en een paar jaar later werd er al op redelijk grote schaal gebeld via het internet.

Natuurlijk liet de kwaliteit in het begin te wensen over maar door de jaren heen is hier ontzettend hard aan gewerkt en vandaag de dag is de kwaliteit over het algemeen goed te noemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het niet de kwaliteit haalt van de normale mobiele telefonie.

Wat zijn de toepassingen van VoIP

Voor consumenten is VoIP vooral geschikt om te bellen met andere mensen. Vooral als twee consumenten ver van elkaar afwonen of als de een op reis is dan is VoIP de ideale manier om goedkoop in contact te komen met elkaar. Hiervoor kunnen de volgende software programma’s worden gebruikt:

  • Skype
  • Google Talk
  • VoipBuster
  • Windows Live Messenger