Telefonie als communicatiemiddel

De telefoon is een van de populairste manieren om met een ander persoon te communiceren over afstand. Met een telefoon kan er worden gecommuniceerd door twee personen mits deze met elkaar in verbinding staan. Vroeger was dit vooral een directe verbinding maar tegenwoordig liggen er overal grote netwerken waar telefoons op aangesloten kunnen worden. Daarnaast zijn een hoop telefoons draadloos vandaag de dag.

De telefoon is al erg lang in gebruik en sinds 1876, de dag dat het eerste telefoongesprek plaatsvond, is de ontwikkeling van de telefoon doorgegaan. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de mobiele telefoon en tegenwoordig is ook de internettelefoon populair aan het worden.

De geschiedenis van de telefonie

Sinds het eerste telefoongesprek in 1876 is er een hoop veranderd in de wereld van de telefonie. Zo was de kwaliteit natuurlijk ver te zoeken tijdens dit eerste telefoongesprek en ook de afstand waarover gebeld kon worden was erg klein. Tegenwoordig kun je telefoneren met mensen over de hele wereld en is alles perfect verstaanbaar.

Het duurde even voordat de eerste telefoon naar Nederland kwam maar in 1881 was het zover. Nederland was wel een van de eerste landen die een volledig geautomatiseerd systeem in werking nam door middel van de telefooncentrale. Deze centrale heeft als doel alle gebruikers met elkaar te verbinden.

Het aantal telefoonaansluitingen steeg lange tijd aanzienlijk tot de mobiele telefoon op de markt kwam. Deze revolutionaire uitvinding zorgde er voor dat steeds meer mensen hiervoor kozen in plaats van de traditionele telefoon.

Een meer recentere ontwikkeling is de internettelefonie. Internettelefonie werkt via VoIP wat staat voor Voice over IP. Dit werkt met behulp van een IP netwerk dat spraak kan transporteren waardoor het mogelijk is om met een microfoon en koptelefoon via de computer te telefoneren. Internettelefonie is de laatste tijd erg populair en zal in de toekomst wellicht nog vele groter worden.