Kun je alles van het internet downloaden?

Downloaden is een hype op het internet. Iedereen doet het of wil het doen, maar het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wat zijn de voorwaarden voor internet downloaden, aan welke eisen moet je voldoen? En is dat internet downloaden niet verboden? De antwoorden vind je hieronder.

Gratis en legaal downloaden

Iedereen is op zoek naar muziek, films of games. Die kun je kopen, maar je kunt ook muziek downloaden, films downloaden en games downloaden. Hiervoor moeten de muziek, films of games op het internet geplaatst zijn. Download je het van internet, dan zijn het internet downloads. Je kunt ook dingen van een andere computer downloaden, dit zijn geen internet downloads. Als je op zoek bent naar muziek downloaden, dan wil je het liefste gratis muziek downloaden. Maar is dit niet illegaal?

Legaal internet downloaden

Nee, downloaden is niet illegaal, zolang je download voor eigen gebruik. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld een album van Madonna download, en het zelf en/of in besloten kring beluistert. Het is niet legaal om dit album na het downloaden te vermenigvuldigen en te verspreiden. Er is in Nederland nog nooit iemand opgepakt voor downloaden.

Downloaden programma’s

Naast muziek, films en games downloaden kun je ook programma’s downloaden. Zo willen veel mensen MSN messenger downloaden. Dit is een gratis beschikbaar gesteld chatprogramma van softwaregigant Microsoft. Tegenwoordig moet je dan echter Windows Live Messenger downloaden, dit is de nieuwe naam van MSN messenger. Als je programma’s download moet je erop letten dat je de programma’s inclusief een installeerestand download, of dat je weet hoe je programma’s moet behandelen na het downloaden. Dit is ingewikkelder om te doen, dan het muziek downloaden of films downloaden. Soorten internet downloaden

  1. Filesharing downloads

Bij filesharing downloads download je een bestand vanaf de computers van zeer veel andere gebruikers. Er zijn zeer veel download gebruikers ter wereld. Het aanbod is dan ook heel erg groot en het is gemakkelijk te doen, want bijna alle muziek, films, games en programma’s worden wel ergens door iemand aangeboden voor een filesharing download. Een nadeel kan zijn dat het wel moeilijk zoeken is in het zeer grote aanbod van filesharing downloads.

  1. Server downloads

Een andere manier van downloaden zijn de server downloads. Hierbij download je rechtstreeks van de computer van iemand die de downloads aanbiedt. Dit aanbieden van internet downloads noem je uploaden. Het grote voordeel van server downloads is dat je direct kunt zien wat je van iemand kunt downloaden, je hoeft niet te wachten op de zoekopdracht in de gigantische verzameling downloads. Bij server downloads gaat dit heel snel. Een nadeel is wel dat het vaak betaald downloaden is.

Gratis downloaden

Vaak wil je niet betalen voor internet downloaden. Het kan immers ook gratis en de kwaliteit is dan vaak net zo goed. Een uitkomst voor muziek downloaden is een Peer-2-peer programma. Hierbij wissel je met een andere gebruiker bestanden uit. Miljoenen mensen bevinden zich in het P2P netwerk. Hierdoor is het aanbod gigantisch en wissel je snel en gemakkelijk internet downloads uit met andere gebruikers. Een P2P programma is een gratis programma voor filesharing downloads.