Bellen als middel om te communiceren

Bellen is een van de meest gebruikte methoden om te communiceren met een ander persoon over een afstand. Door middel van een telefoon kunnen 2 individuen met elkaar communiceren als de telefoons met elkaar in verbinding staan. Dit kan een directe verbinding zijn maar tegenwoordig zijn ook veel verbindingen draadloos en zijn veel verbindingen aangesloten op een wereldwijd netwerk.

Bellen met andere mensen dateert alweer uit het jaar 1876 en is sindsdien tot op de dag van vandaag in ontwikkeling geweest. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon die een enorme revolutie op het gebied van telefonie inluidde. Vandaag de dag maakt vrijwel iedereen gebruik van de telefoon om te communiceren met mensen die zich op enige afstand bevinden.

De geschiedenis van het bellen

Zoals gezegd vond het eerste telefoongesprek plaats rond 1876. Sindsdien is er een hoop veranderd in de wereld van de telefonie. Het was Thomas Edison die het oorspronkelijke concept van Graham Bell verder uitwerkte door de verstaanbaarheid te verbeteren. Hierna werd er gewerkt aan de reikwijdte van de signalen zodat er over steeds langere afstand kon worden getelefoneerd.

Telefoon in Nederland

De telefoon kwam in 1881 naar Nederland toe en hier werd ook de telefooncentrale toegepast die als functie had om bellers door te verbinden met diegene waarmee ze wilden spreken. Nederland was een van de eerste landen die dit proces volledig hadden geautomatiseerd.

Mobiele telefoon

Op een gegeven moment nam het aantal telefoon aansluitingen af ten gevolge van de opkomst van de mobiele telefoon. De mobiele telefoon was een ware revolutie op het gebied van de telefonie en steeds meer mensen prefereerden de mobiele telefoon boven de normale vast lijn.

Internettelefonie

Tegenwoordig is er ook de internettelefonie. Dit werkt via VoIP wat Voice over IP betekent. Dit houdt in dat spraak kan worden getransporteerd over een IP netwerk en dit maakt het mogelijk om te communiceren via de computer met behulp van een microfoon en een koptelefoon. Ook de internettelefonie neemt de laatste tijd erg toe in populariteit.